Matlag1's Receptsida!
Snart lanserar vi en ny SMS/ MAIL tjänst "Nu vill jag ha ett recept"
varje SMS/MAIL kostar 10 SEK/ st
nuvilljaghaettrecept@matlag1.se
( SMS 90150 ) Trolig lansering 1/3 År 2016
Matlag 1 i fickformat
Ibland är datorn ett par steg för långt bort. Nu går det att söka recept i mataffären, på bussen och hemma i köket. Alla matlag1 s recept finns snart i din mobil.
--------------------------------------------------------------------------
Kelda meny 2012-09-07
Skaldjursfyllda avocado.
350 grams hamburgare med tillbehör.
Cheesecake med hallon.
Till detta serverades Budweiser, 7 Sins och Carlsberg alkoholfri öl samt DR Pepper och Coca Cola.
--------------------------------------------------------------------------
EL Clasico Meny - 2009-11-28
Tapas m sangria Paella Rödvinskokta päron
Tapenad
Svarta oliver typ 7-8 dl. En god olivolja tag så mkt som behövs för en bra konsistens) Saft av pressad citron (ett par msk) Fransk Dijonsenap (ett par msk) Sardeller i olja 2-4st. rackare + oljan som de ligger i Massor av vitlöksklyftor (efter smak..) Salt och Peppar (Ev. lite kapris..) Kör allt i mixern, tills du fått en bra konsistens. Låt stå kallt i kylen minst ett par timmar.
Kanarisk Aioli Ca 4 dl 4 st äggulor 2 st pressade solovitlökar 2 tsk Dijonsenap 2 tsk HP sauce 2 tsk Pressad citron 2 tsk Maldon havssalt Krydda med curry och persilja 2 dl rapsolja 1 dl olivolja Mixa allt utom olja i en stor skål. Kör med elvispen på högsta hastighet. Låt först rapsoljan droppa i under vispning och sedan fortsätter du med olivoljan. Det tar lååång tid – ha tålamod. Efter ca 20 minuter bör du ha en konsistens som börjar likna smör, då är det klart. Ätes till skaldjur, bröd mm
Kackerlackor (Dadlar i bacon) 4 pers förrätt 1 pkt dadlar 1 paket bacon Ta en dadel och dela på mitten, ta ur kärnan. Dela baconskivorna på halva längden och rulla runt den fyllda dadeln. 200 grader i ca 10 min
Paella 15 personer 2 st gul lök(ar) 2 st solo vitlökar 9,5 cl olivolja 1,5 l långkornigt ris 750 gram konserverade tomater, hela 3 l hönsbuljong el motsv kycklingfond 2 paket saffran 2 st lagerblad 1,75 msk salt 5 krm svartpeppar, malen 375 gram räkor, skalade (1,5 kilo färska räkor) 2 st grillade kycklingar 500 gram frysta ärtor, gröna 800 gram frysta musslor
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en stor gryta eller wokpanna utan att det tar färg. 2. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund. 3. Späd med tomat och buljong. Tillsätt saffran, lagerblad, salt och peppar. Lägg på ett lock eller folie. Sjud sakta i 30 min. 4. Skala räkorna under tiden. Skär kycklingen i mindre bitar. 5. När 5 min återstår vänds ärterna ner i riset och räkor, kyckling och musslor fördelas ovanpå. Lägg på locket och låt allt bli varmt. 6. Dekorera paellan med citronklyftor. Servera med ett gott bröd.
Rödvinskokta päron
Receptet som Laura Millan föreslår nu är en riktig klassiker: På spanska heter det "Peras al Vino". På svenska: "Vinpäron".
Ingredienser: 1 kg päron, 125 gram strösocker, en kanelstång och 5 dl sött vin. (Eller samma mängd vanligt rödvin och ett par matskedar socker).
Tillagning: Päronen skalas noga och kärnhuset skärs bort. Därefter kokar man päronen på spisen i en gryta, tillsammans med vinet, socker och kanelstången, i ca 20 minuter. Detta skall ske utan lock för att tillåta såsen att tjockna.
Därefter låter man päronen svalna av i såsen och dessa serveras sedan med grädde, glass eller varför inte vaniljsås. Grädden kan vara vispad eller som den oftast serveras till päronen i Spanien: Direkt från tetrapacken som en tunn sås.
Receptet kan förberedas i god tid: De färdiglagade päronen kan förvaras i kylskåp i flera dagar och måste endast värmas upp för att serveras vid rumstemperatur eller några grader mer, vilket man lätt fixar med hjälp av "Mikron".
Tack för en härlig kväll - Lasse, Martin & Pelle
================================================
Skånsk kalops ala Team Palace (Pewiks gryta)

10 pers
2 kg Fransyska eller högrev
10 morötter
7 gula lökar
8 lagerblad
15 kryddpepparkorn
2 liter kalvbuljong
Skär köttet i ca 3-4 cm stora tärningar och bryn i lika delar
smör och olja ,lägg över i en stor gryta.
Grov hacka lök och skär morötterna i ungefär samma storlek som köttet.
Lök och morötter fräses lätt efter köttet och sedan läggs i grytan med köttet.
Fyll på med buljong så det täcker.
Kryddpepparen mortlas och tillsätts i grytan med lagerbladen.
Koka i minst 1 1/2 timme ,önskas en tjockare sås så tillsätt en
maizenatoppredning 10 min innan servering.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med rödbetor,pressgurka samt kokt potatis.
Förrätten

Klockren SOS
Ölen från i maj
------------------------------------------------------------------
receptSkapad av Martin Lundahl 2009-05-25 20:56:23
Kött
Manglat fläsk och nötkött, inhandlat från Gödeberg närbutik, grillat på en het kolbädd. Att tänka på: Grilla lagom
Potatisgratäng
Mjölig potatis och gul lök inhandlat i samma närbutik som ovan, mycket vispgrädde... 3 h i ugn på ca 125 grader(ska koka). Att tänka på: Glöm ej salt och peppar, för ytterligare smakhöjare lägg på riven, god lagrad ost. Bearnaise 4 portioner Ingredienser Béarnaise: 150 g smör eller margarin 5 krossade vitpepparkorn 1-2 persiljestjälkar eller persiljekvistar 1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad 3 msk vinäger, ljus 3 msk vatten 3 äggulor persilja eller dragon 1/2-1 krm salt Smält fettet och låt det svalna något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften (ca ½ dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Vispa ner äggulorna. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Smaksätt med finhackad persilja eller smulad dragon och lite salt. Blir ca 2 ½ dl sås. Som kall garnering räcker satsen till 6-8 portioner. OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig. Vaniljglass4 portioner 2 hela ägg 1 äggvita 100 g florsocker Vispa ingredienserna fluffigt 1 vaniljstång 3 dl vispgrädde Vispa grädden med vaniljfrön Blanda ihop de båda satserna och häll över i portionsskålar och ställ in i frysen. Att tänka på: Måste vara klart minst 2 h innan servering för att hinna frysa. Hjortronsylt ca 2 liter 1 kg hjortron (ca 2 liter) 6 dl socker (500 g) 1 krm natriumbensoat Rensa och skölj ev bären. Varva bären med sockret i grytan. Låt gärna stå 1-2 timmar så att bären saftar av sig. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta ca 10 min. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och ta bort ev skum. (Tillsätt ev natriumbensoat utrört i lite sylt.) Ös upp sylten på rena varma burkar, upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara dem svalt. Att tänka på: Är allra godast om man handplockat hjortronen själv i Norrland(men finns annars färdig sylt i närmaste mataffär) Lycka till Martin, Pär och Ulf
---------------------------------------------------------------------------------------
Länkar som vi använder till våra gemensamma måltider
www.arla.se
www.tasteline.se
www.recept.nu
www.recept.se
www.svt.se/mat
www.hittarecept.se
www.matklubben.se
www.middagsfrid.se
www.ica.se/recept
KAFFE www.nespresso.com
Cigarrer www.havanna.cu
Congnac www.cognac.fr
Då äntligen kom det första receptet på åratal
Mångas favorit på julbordet. Och påskbordet
Ingredienser
4 port
1 gul lök 1 msk smör 8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 msk ströbröd
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen 45- 50 min.
|